Geometria Materiei Standardizate AWE1.0 22-25 Noiembrie

Geometria Materiei Standardizate AWE1.0 22-25 Noiembrie

MANIFESTUL ARTISTULUI

Anul 0 după Centenar (2019) este startul unui nou ciclu de (r)evoluție pentru România. Relația cu materia reprezintă relația umanității cu toate mediile de interacțiune, fie ele interioare sau exterioare, colaborative sau private. Un studiu pe această temă este interesant pentru că evidențiază fundamentul pe care societatea se va reașeza în timp, în următorii 100 de ani. Conștiința umană evoluează, în contextul celei de-a patra Revoluții Industriale apar noi paradigme care schimbă felul în care lucrurile funcționează, atât la nivel individual, cât și din punct de vedere al designului societății și produselor - o renegociere de statut între materie, obiect și ființa umană.

La nivel global, artiști și filosofi introduc concepte precum Object Oriented Philosophy, Flat Ontology (Tristan Garcia), The Parliament of Things (Massimiliano Simons), The Democratization of Objects (Levy R. Bryant).

În România, cercetarea este de cele mai multe ori cantitativă, nu surprinde esența, iar conceptele care ar putea modela mentalități și produce schimbare sunt discutate doar în medii închise, între personalități vizionare. Îmi doresc să aduc în societate aceste idei prin studiul asupra materiei pe care l-am inițiat, însă, pentru ca acesta să fie cu adevărat relevant și de referință, am nevoie de susținerea comunității prin idei, dezbateri, intervenții și colaborare.

O înțelegere de suprafață a lumii fizice vine cu tendința de a vedea materia ca fiind inertă, sclavă a instrumentelor de prelucrare conduse de oameni și tehnologie.

Un obiect, exterior corpului uman, este o reprezentare grafică 3D și ocupă un loc în spațiu descifrabil cu ochiul liber. Obiectele pot fi conturate, măsurate, delimitate și încadrate: într-o definiție, într-o formă standard, într-un context social ș.a.m.d. Este adevărat că astăzi formele clasice din care rezultă un adevăr absolut au suferit alterații pentru a corespunde standardelor sociale și dorințelor utilizatorilor de materie, adică noi, dar acest aspect nu mă preocupă în cercetarea pe care am inițiat-o. Ce mă intrigă și caut să aflu este legătura materiei cu noi, dincolo de formele în care am standardizat-o. Și asta pentru că tranzităm o perioadă de recalibrare a relației om - natură - materie: Antropocenul, perioadă marcată de efectele exploatării naturii de către om, vizibile în cadrul ecosistemelor prin scăderea biodiversității și creșterea fenomenului extincției. 

Pentru că nu vreau să fac cercetare cantitativă de la birou, statistică și analiză pe documente vechi care nu au relevanță în contextul unei lumi în permanentă mișcare, am ales să realizez o cercetare umanistă calitativă la nivel local și prin noi forme de exprimare artistică: stând de vorbă cu oameni care mă inspiră, accesând locații vizionare sau generând experiențe de împărtășit cu ceilalți.


DESPRE PROIECT

Pe data de 12.10.2018 am pornit de la zero, urmând să realizez, în decursul următoarelor 10 luni, un suport artistic de 100 de metri de research pe tema Materia ca Serviciu.

Produsele rezultate vor constitui subiectul unei lucrări ample care încurajează reformarea relațiilor interumane și conversia cunoștințelor individuale în cunoaștere colaborativă, propune noi forme de manifestare artistică și facilitează tranziția spre paradigme emergente, toate acestea în contextul unei Românii post-centenare: anul 2019 = anul 0.


Terminologie:

SOCIAL PRACTICE ART a fost menționată în anul 2005 în New York Times, Artforum, ArtNews și Art Practical. Ca domeniu incipient, practica socială poate cuprinde o varietate de termeni: practica publică, arta angajată social, arta comunitară, arta publică nouă, arta participativă, arta intervenționistă, arta colaborativă, arta relațională și estetica prin dialog.

ARTISTIC INTERVENTION IN ORGANIZATION este o formă originală de consiliere pentru organizațiile care doresc să încurajeze creativitatea, dezvoltarea proprie, gândirea complexă, noi interacțiuni pentru a face organizația mai eficientă și mai productivă în contextul tranziției și celei de-a patra revoluții industriale. Brokerii creativi sau organizațiile intermediare, care au rolul de a gestiona relația dintre artiști și organizații, există astăzi în întreaga Europă.

artist interventionist @AWE1.0 23-25 Noiembrie / 10 metri de dialog

artist@work / Galeria 15 Design 12-17 Octombrie / 10 metri de research

artist@work / Galeria 15 Design 12-17 Octombrie / 10 metri de research

 

„My work is like the light in the fridge. It only works when there are people to open the fridge door. Without people, it’s not art – it’s something else – stuff in a room.”

- Liam Gillick

10 metres of dialogue inspired by Concept Ba X First adaptive working environment in Romania AWE1.0

10 metres of dialogue inspired by Concept Ba X First adaptive working environment in Romania AWE1.0